kismadár - little bird

Részben kikapscsolódásképp, részben pedig, hogy egy csomagban elindulhasson ma varrtam ezt a kismadarat. A minta a sokatoknak biztosan ismerős, Tilda könyvből van. Annyit változtattam rajta, hogy varrtam neki szárnyakat is.
I sewed this little bird partly to relax and partly to post it in a small pack today. The pattern is from this book that most of you  might know. I changed only a bit with sewing wings, too.

hosszú szoknya - long skirt

Kicsi lányom, mikor ezt az együttest varrtam megkért, hogy ugyanebből az anyagból hadd kapjon ő is egy szoknyát csak egészen hosszút. Teljesen sima húzottat ezúttal nem szerettem volna varrni, ezért részekből szabtam, de a részek között nagyon nagy eltérés nincs a szélességüket tekintve, ezért csak kicsit húzottak az egyes rétegek. Persze nagyon boldog vele és az egész vasárnapot már ebben a szoknyában töltötte :).
My little daughter seeing this ensemble asked me to sew a long skirt for her, too from the same fabric. I did not want to sew a simple long skirt this time, so I cut tieres, and made ruffled skirt. There are not very much difference among the tieres in width, so the skirt is not very ruffled, only a bit. She is very happy with the result, of course and spent all Sunday in it :).

a hét képe - this moment

Egy pillanat, amit szeretnék magamban megőrizni, azaz:

 "A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember."

inspired by SouleMama

Szép hétvégét mindenkinekl! - Have a nice weekend!

sátrazzunk - let's put up a tent

Nyár, jóidő, itthonlét....a gyerekeknek ez boldogság. Nem kevésbé nekem, bár mind itthon vannak és egyfolytában jönnek-mennek, de mégis úgy érzem több mindenre jut idő. A mindennapi teendők mellett, kicsit többet varrok és persze jönnek a kérések egymás után. Tegnap egy nagyon egyszerű "sátrat" készítettem nekik, amit a kertben fel tudunk állítani és így lehet kuckózni. Egy komolyabb valamin is töröm a fejem, de az még odébb van, várok egy könyvet, ami alapján megvarrhatom. Addig ezen kell osztozkodniuk, de úgy látom menni fog. Igazából csak egy egyszerű nagyobb anyag darab, amire a szélek behajtásánál kis füleket varrtam. Kettő szemköztibe zsinórt kell fűzni és ennél fogva felkötni a két oldalt, a maradék 6 fület pedig a földhöz rögzíteni. Máris kész a kellemes nyári lak :). Egy régi pokrócból is elkészíthető, akkor csak a füleket kell felvarrni és kész is. Az ötlet ebből a könyvből származik, picit módosítottam mind a méreteken, mind pedig a fülecskék számán.
Summertime, nice weather and being at home means happiness for my children. And for me, too. Though all of them are with me and running up and down, I feel I have more time besides the everyday housework. More time to sew for example...Yesterday I sewed a very simple tent for them, so another place to hide and play. I am thinking on another type of tent, but I am waiting for a book to arrive, to have a pattern. This tent is actually only a big piece of fabric with little hooks on the sides. Two of the hooks need some string and you can tie it between two trees, the other hooks are for anchoring to the ground. You can also make a tent like this from an old blanket, then you only have to sew hooks on the sides. The idea came from this book, I modified a bit the size and the number of hooks.

szoknya pólóval - skirt with a T-shirt

Hétvégén a nagyobbik óvodásom, aki most már el is ballagott zsúrba volt hivatalos. A meghívó kislány (aki természetesen szeret öltözködni :) ) valami "lányos" ajándékot szeretett volna, ezért gondoltam, hogy varrok neki egy nyári szoknyát és vettünk hozzá egy pólót, amit a neve kezdőbetűjével díszítettem a szoknya anyagából kivágott betűvel.

On the weekend my bigger kindergarten child (who is going to be a schoolboy from September) had an invitation to a birthday party. The celebrated little girl (who likes dresses, of course) wanted something very girly present. I decided to sew a  simple summer skirt for her, and I bought a T-shirt and decorated with the first letter of her name cut from the same fabric as the skirt.

neszesszerek - cosmetic bags

Az egyik ovis csoport óvónénijeinek és dadusának varrtam év végére ezeket a neszesszereket Tilda szabásminta alapján ebből a  könyvől. 
I sewed these little cosmetic bags for the kindergarten teachers and nurse of a group in the nursery school as a present at the end of the term. The pattern is from this book.

végre valami fiús - at last something boyish

Szó mi szó, lányoknak többfélét és gyorsabban lehet varrni. Egy kis szoknya, fél-1 óra. Egy kis hajpánt negyed-fél óra.
Most viszont, bár a tervek és kiszabott dolgok között vannak azért fiúsak jócskán, kellett nagyon gyorsan is készítenem valamit, méghozzá egy fiús sapkát. Megmondom őszintén jobban szeretem  a karimás napsapkákat fiúknak is, de  a legutóbbi iskolai kiránduláson mindenki, még  a lányok is csak baseball sapkákban jelentek meg, kivéve az én kisfiamat, aki egy hagyományos, fehér napsapkában ment. Én nem tudom miért ennyire csak ez a típusú sapka népszerű, még a lányok körében is, akiknek kendőtől kezdve nagyon sokféle kislányos, kedves darabot lehet kapni, de a helyzet ez. Így az én kisfiam volt a kakukktojás, aki emiatt elég rosszul érezte magát, főként, hogy kapott megjegyzéseket is. Úgyhogy a következő kirándulásra fogtam magam és egy régebbi kedvenc sildes sapi alapján (mivel szabásmintát nem találtam sehol) készítettem egy szabásmintát és varrtam egy nagyobbat.  Szerencsére erre már nem tettek megjegyzéseket, sőt csodálkoztak, hogy ez itthon készült. Így a kisfiam is és én is megnyugodtunk. Ezzel a  változattal én is megbarátkoztam, puhább is  mintha vettünk volna egy baseball sapkát, a sildje sem kemény, csak egy közbélés van a két anyag között, hogy legyen valamennyi tartása. Ha varrnátok szívesen ilyesmit, akkor finomítok a szabásmintán és aki kéri, annak elküldöm pdf formátumban. Leírást hozzá, ha szeretnétek, szintén szívesen készítek, de arra biztosan többet kell várni majd.
It is faster and much easier to sew something for a girl. A simple skirt is about half an hor, or maximum an hour or a headband is about 15 minutes. But now I was forced to sew something very quickly for my eldest son. Otherwise there are more plans and some cut out things for boys, too, but this time it was an urgent requirement. It happened, that on the last trip with the school everybody, even the girls wore baseball hats (I do not know why it is so fashionable even among girls), except my son, who had a simple, white bucket hat that I prefer to use against the rays of the Sun. But the others made remarks so he felt ill at ease. I decided to sew a little cap with a brim for him and because I did not find a pattern or a tutorial, I looked for one of our favourite brimmed caps that my boys wore when they were about 1 or 2 years and I made a  sewing pattern for a bigger size on the basis of the cap. Fortunately this time the others were satisfied with the result like my son. And me too, I am satisfied it is much softer than a baseball cap, even the brim because there is only a lighweight fusible interfacing among the two layers of fabric. If you would like to have the pattern just drop me an e-mail and will I send it to you in pdf format. If someone  liked to have a tutorial, too, I will try to do my best and make it, too, but it is sure that it will take more time.

*****
És, hogy a sapkát másképp is kihasználjuk, ma sorsoltunk az olvasók közül, akik ekkor már olvasók voltak a szerencsés neve pedig a második képen látható. Kérek szépen egy elérhetőséget, hogy egy kis meglepetést készíthessek és küldhessek Neked, kedves Málnabokor.

To use the cap in an other way we chose today a winner from those who were followers at that time. The name can be seen in the second photo.

kis táska - small bag

Végre egy nyugodtabb hétvége áll mögöttünk, mindössze egy program volt, egy születésnapi zsúr, ahová az iskolásom volt hivatalos. A szülinaposnak varrtam ajándékba ezt a kis táskát, az itt található leírás alapján. Ezen kívül  egy kis gyöngykarkötőt fűztünk még.
A more relaxed week-end passed as we had only an invitation for my schoolboy to a birthday party. I sewed this little bag on the basis of this tutorial for the celebrated girl and we made a little bracelet from beads.