farsangra hangolódva

A héten az oviban, a jövő héten pedig az iskolában lesz farsangolás. Így már nagy készülődésben vagyunk, igaz, idén szerencsére csak két jelmezt kell készítenem, mert a kicsi lányt sikerült rábeszélni, hogy egy, a korábbi évek valamelyikében készült jelmezt vegyen majd fel. A fiúknak viszont újat varrok, az egyik nem is kicsi kihívás, mivel anyagot megfelelő színben és jelmezhez elfogadható árban nem kaptam, így világos színt vettünk és szabás után, varrás előtt befestem a darabokat.
Miközben pedig szabunk-festünk-varrunk sütöttem egy adag fánkot, aminek szokásosan nagy sikere volt. El is fogyott mind, egyszerre.
Nekem ez a jól bevált fánk receptem, és hogy könnyítsem a dolgomat, itt is a kenyérsütőgép 15 perces dagasztóprogramját használom, majd kivéve a tésztát kelesztem. Korábban simán robotgéppel dagasztottam. 
Ha van kedvetek próbáljátok ki:

Hozzávalók (olyan sorrendben írom, ahogy a gépbe teszem, de a leírásban a hagyományos készítési utat írom le):
2,5 dl langyos tej, csipet só, 5 dkg porcukor (a gépbe én kristálycukrot szoktam tenni, felolvad :) ), 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál sütőrum, 3 tojássárgája, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin (a gépbe nem olvasztom, ezt is szépen eldolgozza, ha szobahőmérsékletű), 50 dkg rétesliszt, 1 tasak szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő

Elkészítés: A tejet elkeverjük az élesztővel, beletesszük a porcukrot is. a sót, vaníliás cukrot összekeverjük a liszttel. a liszt közepébe kis mélyedést csinálunk és beleütjük a 3 tojássárgáját, majd a beleöntjük a megfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Jól összedolgozzuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk (Ha csak gyerekeknek csinálom, akkor kisebb fánkocskákat szoktam szaggatni, most siettem is így a legnagyobb kör kiszúrómat használtam), majd forró olajban kisütjük, meghintjük porcukorral és lekvárt adunk hozzá.

Lekvárból nálunk szóba sem jöhet más, mint a házi készítésű sárgabarack :)

Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

hmmmmmmmmm :-D

borsoo írta...

:)))

MrsYarnart írta...

biztosan olyan finom volt, amilyen jól néz ki. küldd el légy szíves a címedet! (mrsyarnart@gmail.com)
éva

Zsuzsa írta...

Orsolya, úgy látom a másik helyen lévő kommentekből, hogy kialakulóban van egy fánk-evő, kreatív baráti meeting :-P

Csilka írta...

Kipróbáltam a receptedet-nagyon fincsi volt. Én is kenyérsütőben sütöttem régebben egy másik recepttel, de ez sokkal jobb.
Nagyon tetszik a blogod is, én még csak most kezdtem egyet- ha van kedved nézz be hozzám: csilka.blogspot.com
Csilla

borsoo írta...

Szia Csilla!
De jó, hogy legalább itt "találkozunk" és láthatom a gyerkőcöket is, be is jelentkeztem Hozzád és kitettelek az oldalsávba ;) Örülök, hogy jól sikerült a fánk :) és, hogy Te is alkotsz otthon! Sok örömet hozzá!!!