az alapok - the basics

Egy farsangi jelmez elkészítése nálunk mindig úgy kezdődik, hogy kiválasztjuk micsodának/kicsodának öltözik majd be a gyerkőc, aztán keresünk egy fényképet vagy rajzot, majd jön az anyagválasztás és a szabás-varrás. Idén is így történt, de egyenlőre nem árulom el minek/kinek öltözött be a kicsi lányom. Az anyagválasztásnál ugyanis elakadtunk picit mert kétféle anyagra volt szükség, egy piros alapon fehér és egy fehér alapon kék pettyesre. Előbbit sikerült beszerezni, de az utóbbit nem..igaz túl sok idő/energia nem is volt, hogy utánanézzek. Így fogtam magam és "legyártottam" az anyagot. Mivel az alap fehér, nem is volt nehéz dolgom...csak előkerestem a ládámból a körülbelül másfél éve nagyon olcsón vásárolt fehér lepedővásznat (métere 100 forint volt...nagyon sajnálom, hogy "csak" 6 métert vettem és, hogy megszűnt  a beszerző hely, mert igen jó minőségű anyag) és egy kis üveg már régebbi maradék kék textilfestékemet. Fogtam egy sárgarépát, éles késsel elvágtam, egy vékony kis szivacsot megkentem a festékkel és  kezdődhetett is a nyomdázás. Csak körülbelüre, szemre helyeztem el a pöttyöket, a szabályosság annyira nem volt fontos. Száradás után fixálás vasalóval és íme elkészült a kiszabásra váró anyagom.
Kíváncsi vagyok kitaláljátok-e, minek öltözött a KicsiLány? Hétfőn kiderül, addig is szép hétvégét Mindenkinek!
Making  a fancy dress costume in our family always starts with a little bit of brainstorming. We find out the character, look for a picture to help and then I start to work. First I try to buy the fabrics, then create a pattern and sew. This year however I had a bit problem with the fabrics for my little girl's costume as I needed polka dot ones, one with white dots on a red background the other blue dots on a white background. Though it was pretty easy to buy the previously mentioned I could not find anywhere a blue dotted one. So I created the fabric by using a simple white fabric (originally for sheets) and using a bit of my leftover blue textile paint. With the help of a carrot I made dots, left it to dry then fixed with an iron. After having both of the fabrics I could start to cut and sew. I will show you the end result on Monday. Have a great weekend! 

2 megjegyzés:

Tündérlátta írta...

ez igazi öröm a gyerekeknek! Saját alkotáson elkölteni a finom étket!

MrsYarnart írta...

tényleg jó ötlet, akár asztalterítőt is lehetne nyomdázni. amúgy fogalmam sincs, milyen jelmez készül :) de szerintem már nem kell soká várnunk a megoldásra...