kenyér

Szeretem az itthon készült kenyeret. Mióta van kenyérsütő gépünk gyakrabban is sütünk. Sokféle receptet kipróbáltam és most egy újat is, amit már bátran többféle recept elolvasása után az egyik kis változtatásával sütöttem meg, azaz nem én, hanem a gép :) És jól sikerült, a gyerekek meg úgy ették, ahogy még nem láttam őket kenyeret enni. Mintha süti lenne. Tény, hogy finom és kicsi édeskés, gondolom ez a titka. De örülök, mert emellett a hozzáadott zabpehely és teljes kiőrlésű liszt miatt egészséges is.
Bevallom azért, ha nincs még annyi időm se (vagy kedvem, mert az sincs mindig), hogy összemérjem a hozzávalókat, szoktunk előre bekevert zacskós kenyérlisztekből is sütni, amihez csak vizet kell adni. Vannak tényleg nagyon jók. Kedvenceink a sokmagvas, a tökmagos és a rozskenyér.
És akkor a recept a mézes-fahéjas-zabpelyheshez:

Kenyérsütő géphez a következő sorrendben tegyük bele a hozzávalókat:
3 dl langyos víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál (vagy picit kevesebb) fahéj
15 dkg zabpehely
24 dkg kenyérliszt
16 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 friss élesztőkocka

Én a sima fehér kenyér programon sütöttem és 1000 g-osra állítottam, de szerintem a 750 g-os program is jó lett volna, nagy különbség úgy sincs.
Ha van kedvetek süssetek Ti is!!!
Ha nem gépben készül, akkor  kevés édesített vízben felfuttathatjuk az élesztőt és utána dagasztjuk össze a többi hozzávalóval.

Mindenkinek nagyon szép hétvégét kívánok!
Ezúton üdvözlöm a régebbi és újabb olvasóimat is, nagyon örülök, hogy itt vagytok! Sajnos mindenkinek külön-külön nincs energiám írni, de aki ír blogot közületek azokhoz biztosan be-benézek majd!

3 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon szeretem a kenyeret. Mindegyiket, kivétel nélkül. Még a svéd knekke-t is, aminek az íze vaj nélkül leginkább a söralátéthez hasonlít:-) Ezt a kenyeret, amit most sütöttél, igazi vajjal, narancslekvárral is tudom elképzelni. De csak úgy magában is...
Ma vettem a Kolosy téri pékségben igazi, kovászolt fehér kenyeret, nekem az A Kenyér, üresen is szeretem, meg tejföllel, de ma házi hurka és kolbász volt mellé.

Timici írta...

szép lett a kenyered! én egy ideje inkább kifliket(sós, köményes, sajtos-sonkás) sütök, de most meghoztad a kedvem, igaz én többnyire csak a tésztát keverem be a géppel és kelesztem, amúgy sütőben sütöm, valahogy úgy jobban tetszik az állaga:o)

borsoo írta...

Igen Timi, igazad van, én is szoktam sütőben is, de általában a napi lótás-futás (iskola-ovi-különórák) mellett inkább a gépre hagyom a munkát, nem kell figyelnem meddig kelesztem stb. és csak kiveszem, ha kész. Közben sokszor nem is vagyok itthon. Szoktunk mi is kiflit, zsemlét, akkor tényleg csak dagaszt, holnap meg kuglóf lesz reggeleire, azt is csak dagasztja aztán átteszem a formába.