kukoricalepény - corn cake

A családdal töltött pihenő és némi kényszerpihenő (internet szolgáltatás) után egy nálunk nem mindennapi, de sokat emlegetett és most kipróbálásra került finomságot hoztam. Biztosan ismeritek Bálint Ágnes Mazsoláját. A történet legelején kínálja a zöld kismalacot Manócska kukoricalepénnyel. Sokat mondogatják nálunk a gyerekek a könyv egyes mondatait, a következőt is "kukoricalepény, édes, drága kukoricalepény". Nyáron egy régi kis szakácskönyvben bukkantam erre a receptre, amit ma kipróbáltam és hatalmas sikert aratott. Az iskolából, óvodából hazaérkező éhes aprónép (esznek ott is, de mindig éhesek :) ) szinte egy ültében elfogyasztotta. Nekem nem volt olyan különleges, de nekik nagyon ízlett, persze lehet, hogy ebben Mazsolának is komoly szerepe volt :).
After our summer holiday and a bit of forced break because of being unplugged I brought a recipe for you. In a hungarian tale Mazsola by Ágnes Bálint the main character a little green pig eats this cake in the beginning of the story. My children like the book very much, so I was very happy when finding this recipe in an old cookbook during the holidays. Today I tried it, and though it is not very special my children loved it and ate nearly the whole after arriving home from the school and the nursery...maybe Mazsola, the little pig had an important role in it :)
*****
A recept nagyon egyszerű 7 dl kukoricalisztet 1 l tejjel leforrázni és simára keverni, majd ha langyosra hűlt 2 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás és egy diónyi vaj keverékével összekeverni és egy kivajazott tepsiben forró sütőben pirosra sütni (én egy picit több cukrot tettem bele és ha elkészült, lehet még cukrozni, vagy lekvárral kínálni...stb.).

It is very easy to make: you have to boil 1 l milk and pour it onto 7 dl corn flour and mix it well. When the mixture cooled down stir it with the mixture of 2 tablespoons of sugar, two eggs, a pinch of salt and a teaspoon of butter. Pour it into a buttered cake form and bake in a hot oven until nice brown.
*****
Szép hétvégét Mindenkinek! /Have a nice weekend!

4 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

biztos nagyon finom volt, kicsit hasonlít a máléra :)

Timi írta...

Nekem is a puliszka jutott róla az eszembe...no persze megsütve :o)

borsoo írta...

Igazatok van, igen, kicsit hasonlít, de az állaga finomabb a kukorica liszt mivolta és a tej miatt.

Zsuzsa írta...

Anyukám is csinált ilyet, mi kukorica prószának hívtuk, és szilvalekvárt is tettünk bele nyersen, és azzal sütöttük meg. Nekem annyira nem ízlik, de a puliszkát sem szeretem, még akkor sem, ha polentának tálalják :-P Mazsola nagy kedvencem volt, vittem is Helsinkibe, h a barátnőm gyerekei is megszeressék!