meggymagzsák

Két kicsi fiúnak készültek sok-sok szeretettel a gyerekkézbe való, markolható, meggymaggal töltött zsákokcskák. Amilyen egyszerűek olyan sokmindenre lehet használni őket, dobálni egyedül vagy valakivel/kikkel, célba dobáshoz, fejen egyensúlyozni, sőt az ilyen meggymagos zsákokat akár melegíteni is lehet és akkor kézbe adni, vagy fájós fülre tenni, amennyiben az épp a meleget kívánja és javasolt. Vagy egyszerűen csak szorongatni és morzsolgatni. Szeretem az egyszerű és praktikus dolgokat, remélem a kisgazdáik is tudják majd használni őket. Mi gyerekkorunkban sokat játszottunk babzsákkal, hasznos és fejlesztő játéknak tartom. Nem utolsósorban ezek teljesen egyediek, a két kisfiú neveinek kezdőbetűit viselik és  a meggymagokat is mi tisztítottuk még nyáron, mikor a gyümölcs húsából pedig finom meggylekvár készült.

gyors és finom

Ezt a sütit azoknak ajánlom, akik gyorsan, egyszerűen szeretnének valamit készíteni. Jó lehet most még Szilveszterre is, ha vinni szeretne valaki valahova egy kis finomságot.
Ezt is, mint a Karácsonyi csillagokat, egy francia oldalon olvastam és magam is meglepődtem, hogy nem sütőpor, hanem élesztő szerepel a receptben, de kipróbáltam, és működik. Finom, frissen puhább később ropogósabb kekszek lesznek, ha kisülnek és sokáig nem is áll el, de csak azért, mert mindenki rájár.
És akkor a recept:

Csokidarabos kekszek

Hozzávalók: 100 g vaj (én fele-fele arányban használtam vajat és margarint), 120 g barnacukor, 2 kis tojás, 220 g liszt (itt is fele-fele arányban használtam finom és réteslisztet), 1 teáskanál szárított élesztő, 1 evőkanál (vagy picit kevesebb) vaníliaaroma, csokidarabok, esetleg mazsola vagy bármilyen apróra vágott szárított gyümölcs, mogyoró, dióféle... (A képen látható sütibe kb. 5 dkg étcsokit daraboltam bele)
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 170-180 °C fokra. Egy nagy tálban keverjük jól össze a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojásokat, a liszt felét, az élesztőt, a vaníliakivonatot és a darabolt csokit, gyümölcsöket, magokat stb. Adjuk hozzá a maradék lisztet.
Egy sütőpapírral borított tepsire két kiskanál segítségével rakjunk kis halmokat, egymáshoz nem túl közel, mert sülés közben lapulnak és nőnek is a kekszek. Körülbelül 10-15 percig süssük, amikor kivesszük még puhák.

szív küldi

Készítettem néhány kis szívet az óvónéniknek, dadusoknak, tanítónéniknek ajándékba. Mást is tudnék most még mutatni, mert néhány dolog elkészült, de annyira közel az ünnep, most kicsit visszavonulok innen, és Karácsony után jelentkezem majd csak újra.
Ma van a téli napforduló, így örülhetünk, mert egyre hosszabbodó napok elé nézünk, amit én minden év végén nagyon várok.
A szívekkel kívánok most itt mindenkinek Áldott és szép Karácsonyt! Teljen nyugalomban, békében az ünnep, hogy arra figyelhessünk, akiről a Karácsony igazából szól!
Áldott Karácsonyt!

a vaníliás kifli dícsérete

Nem is tudom megmondani mikor sütöttem utoljára. És azt sem, az elmúlt években miért nem. Pedig nagyon egyszerű, gyors, finom....és még sorolhatnám, de nekem elsősorban az adja az értékét, hogy arra az időre emlékeztet, mikor Nagymamám még élt és minden Karácsonykor (és persze azon túl is) vaníliás kiflit sütött. Nagypapámmal együtt :), ugyanis ő volt, aki akkoriban törte és darálta hozzá a mandulát (igen, mandulával készítjük, bár az eredeti receptben dió szerepel), majd mikor kisültek a kiflik még forrón ő forgatta meg vaníliás porcukorban. Igazi békebeli sütemény. Már két adaggal sütöttem, de nagyon nehéz megállni, hogy ne együnk belőle...olyan finom. A gyerekek is nagyon szeretik, úgyhogy szerintem még sül majd 1-2 adag, csak elfogyott a mandula, ami sajnos már nem a saját fákról származik, hanem bolti, őrölt, de nagyon jó áron kapható egy bizonyos áruházláncnál.
A recept ebben a könyvben található. A képen a kis gyertyatartót a kiscsoportos ovisok készítették agyagból, ez volt a kicsik ajándéka a szülőknek :) A máz pedig igazából sötétzöld.

szoknyához a sapka

Új ünneplős szoknyát varrtam. Az anyagot még tavaly vettem és más céllal, kiskabát bélésének, de végül ahhoz túl szépnek találtam. És mivel a kicsi lányom nagyon szereti a hosszú és kicsit pörgős (ahogy ő nevezi : gyors) szoknyáját, amit itt mutattam, csináltam egy hasonlót. A szabásminta ismét saját, kicsit bővebb, hosszabb és másképp szabott, mint az előző. Ma az ovis Karácsonyon már ebben a szoknyában szerepel :)
A sapka pedig azért készült, mert a horgolt gyapjúsapit már nem ítéltem elég melegnek ebben a hidegben, a lukacskákon bizony átfúj a szél (a kötöttel pedig sajnos még nem készültem el). A szabásminta  a sokak által ismert és kedvelt Tilda könyvből van, anyaga polár, a kis jojó dísz pedig a szoknya maradékából készült hozzá. Miután felvarrtam jutott eszembe, hogy lehetett volna kitűzőként is elkészíteni és akkor váltogatható, aszerint, hogy milyen szoknya (esetleg nadrág) villan ki a kabát alól :) Lehet, hogy még kibontom és átvariálom.

ovis ceruzatartó

A nagycsoportban kérték az óvónénik, hogy vigyünk tolltartót a gyerekeknek, amibe ömlesztve tehetik a vásárolt ceruzákat. Vettek annyi készletet, ahány gyerek, de szeretnék, ha mindenki megtanulna vigyázni a sajátjára és ezért külön rakná el. Jó ötletnek tartom, mert sokan jövőre már iskolások lesznek, ezzel is készülnek az ottani kötelességekre. Mivel ilyesmi nem volt itthon, venni meg nem akartam, varrtam egyet. Maradék anyag mindig akad :).

kis kuckó

Az utóbbi időben egy nagyon kedves megrendelő kívánságán dolgoztam, vagyis dolgoztunk, mert ahogy már mutattam részletet itt, kivette a munkából a részét a család is. Ki így, ki úgy. Ki tevékenyen segített, mint a kislányom, ki szépen kerülgette a kiterített darabokat, ki pedig türelemmel nézte a járókából, hogy mi folyik körülötte. Jó volt készíteni, nagyon izgultam, hogy minden passzol-e majd, de megérte. Két kedves kicsi lány vehette birtokba a kis kuckót, melynek darabjai itt készültek nálunk a két virágos tárolóval egyetemben. Igazi öröm volt olvasni, hogy boldogok voltak, mikor meglátták és remélem nagyon jókat játszanak majd. A terv a két kislány mamájának érdeme, mindent elmondott, leírt nekem, hogy szeretnének. A két állatos "panelen" kör alakú kukucskálók, "ablakok" vannak, a csíkoson pedig egy kis ajtó.
A gombok, amik láthatóak azt a célt szolgálják, hogy felcsavarható is a 3 "panel" és pántok segítségével felgombolható. Az ajtó ugyanígy, külön is felgombolható.
Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában és köszönöm, hogy ilyen hamar kaphattam képet a végeredményről, amit most itt megoszthatok.
Az sem titok, hogy máskor is készítenék ilyesmit szívesen, ha majd lesz rá igény.