alma, alma, piros alma...

A hétvégén szedett alma nyersen is nagyon finom, de most, hogy végre úgy tűnik én is meggyógyultam olyan jól esett megint a konyhában tenni-venni, főzni és sütni. Nekem ezek a tevékenységek kifejezetten jól esnek, jótékonyan hatnak a kedvemre. Így ma az egyik kedvenc almás sütimet csináltam meg. Nagymamám hagyta rám ezt a receptet is, mint azt a csokis tortát amiről Zsuzsa itt írt

Szerintem ez is egy elronthatatlan, gyors és végtelenül egyszerű valami, viszont nagyon finom. Ha van kedvetek próbáljátok ki! Nekünk most mandula nem volt itthon (helyette szórócukorral díszítettem), meg az alkoholos dolgokat is ki szoktam hagyni, de az eredetiség kedvéért azt a receptet írom le, ami a kis füzetemben szerepel.

Almatorta angol módra
Tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, pici só, 1 teáskanál cukor 2 evőkanál víz (ebből mindig kevesebbet használunk) Ezt összegyúrni és fél órán át a hűtőben pihentetni.
Töltelékhez: 1 kg alma, 15 dkg cukor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál barackpálinka (na ezt sosem teszek bele), feldarabolt, hámozott mandula
Hámozott alma feléből és a cukorból pépet főzünk, a formában egyenletesen elterített tésztára halmozzuk, ráteszünk almaszeleteket és a barackpálinkával elkevert baracklekvárral megkenjük. Megszórjuk mandulával és kb. 180°C-os sütőben 30-40 percig sütjük.
Megj.: én ezúttal is, mint sokszor, a töltelék helyére tavaly üvegben eltett reszelt almát használtam.

Jó étvágyat hozzá! (Itthon megvolt, az iskolásom leckeírás után 2 szelettel is megevett belőle, és most eszi a harmadikat :).)

őszi munkák

Lassacskán magunkhoz térünk, talán mindenki többé-kevésbé kigyógyul és visszaáll a normál kerékvágás. Hétvégén a szép napsütésben, jó levegőn szedtünk egy kevés almát, diót és azt is láthattuk hogy készülődik a természet a pihenésre. Egy kedves kis katica már mozdulatlanul ücsörgött egy szép őszi levélen.





alig

kezdtem el a blogírást, máris szünetet kell tartsak, mert igaz, a legnagyobbam már túl van egy 2 hetes betegségen, de folytatta a nagyobbik középső, aki még mindig itthon van, és mindemellé még én is lebetegedtem, úgy, hogy felkelni is alig-alig....és persze nem tudni mi bajom. Így sem az írás, a varrás- kötés-horgolás meg pláne nem megy, úgyhogy mutatnivalóm sincs. És úgy tűnik a legkisebb is kezdi, ő is betegesen kezdte a ma reggelt :(.

zölden csíkos

Végre valami fiús is következzen. Készen vagyok az első sapkával ebből a fonalból. Reménykedem, hogy nem csak még egy hanem még kettő lesz a maradékból, hogy mindhárom fiúnak jusson. Vagy kössek inkább kis nyakmelegítőt hozzá? Még nem tudom, de az is lehet, hogy inkább kérek még valami hasonlót Violinitől és akkor mindhármuknak lesz meleg gyapjúsapi és hozzá kis sál is.
A sapkát 7-es tűvel kötöttem, így elég rugalmas, a minta pedig itt található. A pikós széllel való kezdést is szeretném kipróbálni, így megint jön majd valami lányos is, de most előbb a fiúkét csinálom.

macskafélék

Hétvégén macskakiállításon voltunk, ahol a gyerekeink is macskává "változtak", ki szelídebbé, ki pedig vadabb nagymacskává. Megörökítettük a festést is, hogy majd, ha sor kerül rá, könnyebb legyen őket itthon is kifesteni.

horgolt fehér

Elkészült a maradékokból készült sapi párja. És közben elkezdtem kötni a fiúknak is sapkákat, mert most már igazán ők következnek.
A virág ezen kicsit más minta alapján készült, és középen felvarrtam néhány fából készült natúr gyöngyöt. Gondolkodtam valami csillogóson is, de a szívem mindig a természetesebb dolgok felé húz, így hát ennél maradtam.

nyári hangulatok - geocaching I.

Bár már javában tart az ősz, még mindig kitartanak a témák a pénteki "nyári hangulatok" sorozathoz. Először próbáltuk idén a geocaching-et és a gyerekek nagyon élvezték. Igazi kincskeresős hangulat, jó levegő, szép tájak, közös családi élmény. Kell ennél több? Mindenkinek ajánlom, aki eddig még nem próbálta!
: odafele lelkesen, elöl a  gps-t figyelve, hátrébb cipekedve

: még mindig odafele, de őket  a kavicsok jobban érdekelték


: megvan a "kincs"

: vissza is kell vinni a helyére

: hazafele volt, aki elaludt

: és volt, aki csak leült, hogy nem jön tovább :)

Szép hétvégét mindenkinek!