zöldek

Ma délelőtt Violinivel találkoztam, hogy személyesen vegyem át ezt a két gombóc zöld fonalat. Örültem, hogy élőben is láthattam. Hamarosan neki is látok a kötésnek....

itt a virágos

Vagyis nem is igazán virágos, de én úgy neveztem. Az előző csíkos felső párja, picit vékonyabb és rugalmasabb dzsörzéből. A szabásminta szintén az átalakított.

csíkos felső

Az oviban a fiúk rövidujjú pólóban voltak bent egész nap, mert elég meleg van mindig. De a kislányom fázósabb. Neki is rövidujjúakkal készültem az ovikezdésre, hogy legyen mindig elég de ő jobban szereti a hosszúujjúakat. Ezért varrtam neki most ezt a rózsaszín csíkosat,  és még kiszabva vár egy virágmintás vékony pólóanyag is. A szabásmintát egy régebbi, a burda honlapján már nem elérhető szabásmintacsomag felsőjének átalakításával készítettem (az eredetinek húzott az eleje, harangujjú és rövidebb a derékrésze)

nyári hangulatok - családos hét

Minden évben  nyáron egy hetet táborban, más családokkal együtt töltünk. Idén is így volt, bár az idő ezúttal nem kedvezett, mert nagyon sok eső hullott. Minden csupa sár volt és mindenfelé nagyobbnál nagyobb pocsolyák. Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat, mert lehetett:
motorozni a patakparton, amíg a többiek:


köveket gyűjtöttek és
utána gátat építettek belőle.
Láttunk szép nagy gyíkot:

És nem maradhatott el a kisvonatozás sem :)



Szép hétvégét mindenkinek!

még hűvösebbre

Készítettem még a nyár folyamán úgy próbaképp 2 horgolt sapkát. A legelső a türkiz-rózsaszín volt, ez volt az első horgolt sapka, amit csináltam. Előtte csak kötötteket. Utána kipróbáltam tolnai gyapjúból is, a puhából, ez a nagyobb lukacsos, mert itt nem beleszúrtam a szemekbe, hanem közé. Most pedig egy ismerős kislánynak, meglepetésnek csináltam a másik gyapjúból készültet, ahol már a szemekbe szúrtam, így tömöttebb lett az egész. Remélem tetszik majd neki.

madaras

A kertünknek délelőtt érdekes látogatói akadtak egy zöld küllő és egy kismókus személyében. Sajnáltam, hogy a gyerekek óvodában, iskolában és nem láthatták, de a kedves harkályfélét legalább lencsevégre tudtam kapni és így megörökítettem nekik. A kismókus viszont, mire előkaptam a gépet elszelelt...

ovis zsebkendő tartó

Kértek tőlem az új kiscsoportba egy új felakasztható zsebkendő tartót, ami olyan, mint egy odú és mint egy batyu.... Először kicsit meglepődtem, nem tudtam elképzelni de aztán átbeszélve és gondolkodva, tervezve végül megvalósult. Kapott egy lány és egy fiú maci képet is, amiket régóta tartogatok, barátnőmtől kaptam pár éve egy kis anyagcsomagban. Az oviban nagyon tetszett az óvónőknek és a gyerekeknek is, remélem használni is jól tudják majd. Azért jó ez, mert csak beleömlesztik a zsepiket és nem kell a kicsiknek azzal sem foglalkozni, hogy széttúrták-e, könnyű az "odúba" benyúlni és kivenni egyet.

nyári hangulatok - konyha

Az ősz visszavonhatatlanul és véglegesen megérkezett, sokat esik, szürkeség mindenfelé. Nagyon jó feleleveníteni a nyári pillanatokat, erőt adnak, megvidámítanak. Remélem nem csak engem, hanem bárkit, aki megnézi a képeket.
Nyáron valahogy minden egyszerűbb, az öltözködés, a mosás és persze a főzés is. Van sok friss hozzávaló és akadnak ilyenkor apró segítő kezek is, nokedlitészta keveréséhez, apró csipetkék szaggatásához a gulyáslevesbe és kukoricatisztításhoz is.

Nagyon szép hétvégét!

őszre maradékokból

Részt vettem nyáron a szeretetvarázs takarók készítésében, igaz csak néhány blokkot horgoltam hozzá. Elmentem viszont a második összehorgolós találkozóra, aminek a végén kezembe nyomtak a lányok nagyon kedvesen némi maradékot, hogy biztosan tudok kezdeni vele valamit. Ez a kis, főként egyráhajtásos pálcákból álló sapka sikerült, a kislányom nagy boldogságára  - itt is köszönjük, hogy megkaptuk a fonalakat :)!!!. A virágot ő kérte hozzá, eredetileg nem készítettem, de így gyorsan horgoltam egyet és felvarrtam. Maradt még fehér fonal is, abból egy hasonló, egyszínű sapit tervezek.

őszi séta

Felavattuk a kis kék mellényt , ami egyforma gombok híján szép színeseket kapott. Iskolába mentünk a legnagyobbért, utána pedig a két fiúval sétáltunk kicsit a szép napsütésben. Legkisebb és legnagyobb egyformán élvezte. A mellényke pedig mégsem lett nagy, de remélem az "együtt nőnek" típus ;) és azért hosszabb távon használhatjuk.

kék kord

Nyár folyamán Judit vett kordot nagyobb mennyiségben és én is kértem a kékből és a pirosból. A korai hűvösnek köszönhetően, ezt a kis szoknyát varrtam elsőként a kislányomnak. Picit talán vastag hozzá az anyag, de azért szereti, örül neki.

kötött mellénykék




Tavaly ősszel, mikor megtanultam a kötés alapjait, két ilyen mellénykét kötöttem a legkisebb gyerkőcnek, egy szürkét és egy drappot. Telik az idő, úgyhogy kinőtte őket, pedig nagyon szerettük, így nyár végefelé nekiláttam két újabbnak. A kéknél már csak a szálak eldoglozása és a gombok felvarrása van hátra, a zöld - ami egyébként ennek a fonalnak a cukorborsó (mi más :) ) árnyalatából készül -, még láthatóan igényel némi munkát. Kellene egy-(két) nyugodt este...

A minta pedig ez csak 5-ös tűvel kötve, így a másfél évesemnek picit nagy lesz, remélem még télen és kora tavasszal is tudjuk majd használni. Meglátjuk :)

nyári hangulatok - medence


Nehéz ebben a borongós, hűvös, egyfolytában esős időben elhinni, hogy nem is olyan rég még ilyen képeket lehetett készíteni. Legkisebbünk csak kintről nézte, hogy a testvérei hogy pancsoltak, ő talán majd jövőre csatlakozik, idén nem volt kedve hozzá, lábát sem nagyon engedte belelógatni. Érdekes, hogy pont ma kérdezték meg a gyerekek, hogy mikor állítjuk fel megint a medencét, mert szeretnének fürdeni, pedig nem is sejthették, hogy mára ezt terveztem a nyári hangulatok sorozat részeként. Nem tudom miről juthatott eszükbe, visszagondolni mindenesetre nagyon jó ezekre a meleg nyári délutánokra.
Mindenkinek nagyon szép hétvégét, a borongós idő ellenére is!!

...és elkészült Cicus

: Cicus
: hazafelé autózik

Elkészült a Lánynak a cicalány, ma már az oviban is aludtak együtt. A képek már hazafele készültek, azt hiszem önmagukért beszélnek :)
(A szabásminta és varrási útmutató, Kiss Éva: Textilfigurák könyve c. kötetében található)

cicás dolgok



: kettő a cicaminták közül
: a készülő szorongatható cica
A cica kedvenc. Ezért nagyon megörültem mikor megláttam ezt az anyagot (ráadásul nagyon olcsón), amiből a fenti hálópólót varrtam az ovis délutáni pihenéshez. Kedvesek rajta a minták, kicst elcsúszott ugyan a nyomás, gondolom ezért is volt olcsó, de ez a kis tulajt egyáltalán nem zavarja. Egy markolható cica is készül, remélem holnap délután már ő is az oviban alszik. Ha kész lesz, természetesen újra megmutatom.

nyári hangulatok - kombájn

Ha nyár és meleg, akkor aratás, ha pedig aratás, akkor kombájn. Lenyűgöző a sok nagy gép, különösen közelről. Már a munka végeztével, ahogy összegyülekeztek volt hozzájuk szerencsénk. Mondanom sem kell, hogy óriási élmény volt mindnyájunknak, a gyerekeknek azért is ráadásképp, mert van itthon egy ilyen kombájnjuk kicsiben. Talán csak a legkisebb nem lelkesedett annyira, de távolról az autó árnyékában és hűvösében, ő is figyelt. (Ha már ilyen képet sikerült készíteni, megjegyzem, hogy az üléshuzat saját készítésű :)).
Szép hétvégét mindenkinek!